קורס כלכלת המשפחה ואימון

הנה חלפה לה ביעף עוד שנה…. ראש השנה העברית החדשה כבר בפתח. והחג מביא איתו הרבה הוצאות…. רק עכשיו הסתיים החופש הגדול שרוקן לך את הכיס והגדיל את המינוס, רק עכשיו הילדים התחילו שנת לימודים חדשה עם הרבה הוצאות (חוק חינוך חובה, בחינם – זה כבר מזמן בדיחה). עוד לא הספקת להתאושש מכל ההוצאות הללו וכבר מגיע החג שגם הוא הופך להיות משאבת כסף.

אז מה עושים, איך מתמודדים עם כל ההוצאות המרובות? האמת, מי שלא חשבה על כל זה קודם, כבר ייתכן שנמצאת בבעיה. אבל לפחות עוד אפשר לתכנן את החג שלא יעלה יותר מידי, לשלוט בהוצאות. ולקראת השנה הבאה צריך להתחיל לחסוך כל חודש כבר החל מהיום. כדי שבשנה הבאה החופש הגדול, בית הספר והחגים, שבאים תמיד באותו הסדר ותמיד הם מלווים בהוצאה גדולה מהרגיל, תדעי להתמודד ולא תצטרכי לקחת עוד הלוואה כדי לעמוד בכל ההוצאות. ולא סתם אני מזכירה כאן את ההלוואות. כי בכל מקום שאני פונה אליו: בשלטי חוצות, באתר הבנק, ברדיו, בכל מקום מקבלים את פני עם הודעות ענק על הלוואות:

רוצה לצאת לחופשת חג? קחי הלוואה.

רוצה לכסות את המינוס? קחי הלוואה.

רוצה לחגוג את החג כיד המלך? קחי הלוואה….

וזה אמנם כל כך לקבל בימינו הלוואות, רק צריך לחייג מהבית, לדבר עם פקיד כזה או אחר, וכבר ההלוואה בחשבון הבנק. איזה כיף! האמנם כיף? במחשבה שניה, את ההלוואה הזאת צריך להחזיר כבר מהחודש הבא. אם לא הספיקו לך  עד היום ההכנסות של הבית, מחר יישאר לך עוד פחות, כי תשלום ההחזר מקטין לך את הכסף עבור ההוצאות השוטפות שיש לך כל חודש. ואז המרחק שלך מהלוואה נוספת רק מתקצר. אז את שואלת. מה עושים?

והתשובה: מתכננים מראש!

כבר עכשיו תתחילי לתכנן ולחסוך לקראת ההוצאות שיהיו לך בפסח שיגיע בערך בעוד חצי שנה וגם לקראת ההוצאות של חופשת הקיץ, שנת הלימודים הבאה, וגם ראש השנה שיגיע אלינו בשעה טובה גם בשנה הבאה… אז מה צריך לעשות עכשיו כדי לא להגדיל יותר מידי את ההוצאות לקראת ראש השנה??

תבדקי כמה כסף את יכולה להוציא לכבוד החג, בלי לחרוג ממסגרת האשראי ובלי לקחת עוד הלוואה. כשתדעי כמה כסף יש לך, תחליטי כמה ממנו תוציאי על קניות של אוכל, כמה על בגדים לבני הבית וכמה על מתנות. ייתכן שכאשר תבדקי את ארון הבגדים, יתברר לך שיש לכולם מספיק בגדים ואין צורך לקנות בגדים חדשים. ייתכן גם שתחליטי לוותר על קניית מתנות, או לקנות מתנות בסכומים נמוכים יותר ממה שהתכוונת לפני כן. הרי המתנה היא אקט של תשומת לב, ואם תוסיפי למתנה ברכה יפה היא תשמח את המקבל לא פחות ממתנה יקרה שמכניסה אותך לבעיות כלכליות. ואפשר אפילו להכין מתנה בבית, מעבודת יד שלך או של הילדים…

ובאשר לקניות בסופר: אם את מארחת, תתכנני מראש את התפריט, ואת הכמויות של מצרכי המזון. פעמים רבות נתקלתי בתופעה שקונים הרבה יותר ממה שבעצם צריך! ואז אחרי החג זורקים כל כך הרבה אוכל! אוכל שעלה לך הרבה כסף וגם טרחת רבות כדי להכין אותו. לא חבל? כאשר מתכננים ויודעים מראש את מספר הסועדים ומה יהיה בתפריט, הקניה יותר מדויקת ועולה לך פחות. ואת הקניות תערכי אחרי שתבדקי היכן באזור שלך סל הקניות הכי זול! פערי המחיר בין סופר לסופר יכולים להיות גבוהים ומשמעותיים והיום קל לבדוק את המחירים גם דרך כתבות בעיתונים וגם דרך האינטרנט.

והמלצה נוספת: תבקשי מהאורחים שיעזרו לך. אם הם ייקחו על עצמם חלק מהקניות, ויבשלו בעצמם חלק מהתבשילים לסעודת החג, את מרוויחה וגם האורחים מרוויחים, כי כל אחת אוהבת להתפאר בתבשילים שלה. כך את חוסכת כסף וגם תעבדי פחות ותגיעי לשולחן החג רעננה יותר מאשר בשנים קודמות וגם האורחים יהנו יותר מחברתך כי תהיי יותר רעננה ותוכלי לתת להם יותר תשומת לב.

לסיכום: יש לך עוד מספיק זמן עד החג כדי להתארגן לקראתו יותר טוב, גם תוכלי לחסוך מאות שקלים ואולי אפילו אלפים, וגם תהיי יותר רגועה ורעננה יותר ותוכלי ליהנות יותר בערב החג. וכמובן אחרי החג חשבון הבנק יודה לך…

שיהיה לך ולכל המשפחה חג שמח, שנה טובה ומתוקה!

2 תגובות

  1. סילביה יקרה,
    אנחנו לא ממציאות את הגלגל.
    אנחנו מזכירות לאנשים דברים שהם יודעים, אבל כנראה לא עושים.
    יש הרבה פעמים פער גדול בין מה שיודעים ובין מה שעושים.
    אחרת, איך תסבירי את המצב הכלכלי הקשה של אנשים רבים שמרוויחים כסף?
    ברמה התיאורטית לא הייתה להם כל סיבה להיות בלחץ כלכלי…
    אז לא מספיק לדעת, חייבים גם לפעול.
    חג שמח ובהצלחה בדרך לרווחה כלכלית

  2. כל מי שמעט שכל בקודקודו, יודע שהוא צריך לשות את הדברים שאמרתם. לא המצאתם את הגלגל.

    כתבה מיותרת לגמרי ולא מחדשת כלום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן